nedeľa 27. júla 2014

Mechanická princezná (3) / Cassandra Clare

Mechanická princezná

O knihe :
Nad londýnskym Inštitútom sa zmráka. Mortmain pripravuje útok na Tieňolovcov: chce ich zničiť pomocou Pekelných strojov – armády neľútostných automatonov. Na dokončenie svojho plánu potrebuje už len jedno: Tessu Grayovú.
Tieňolovci sa snažia objaviť Mortmaina, skôr než vyšle armádu do útoku. Keď však Mortmain unesie Tessu, Jem a Will, ktorí si obaja robia nároky na jej srdce a lásku, sú ochotní urobiť čokoľvek na jej zachránu. Tessa si uvedomuje, že jediný, kto jej môže pomôcť, je ona sama. Ale dokáže sa jedno obyčajné dievča postaviť celej armáde Pekelných strojov?

Moje pocity :
Máme tu záverečný diel série Pekelných strojov, ktorý odhalí osud našich hrdinov a prezradí nám či Tieňolovci porazia Mortmainovu armádu. Mortmain je vo veľkej presile, pretože jeho automatony sú čoraz dokonalejšie a silnejšie. Stále chce získať Tessu a preto ju musia priatelia ochraňovať. Všetko závisí od Tessi... Dokáže všetkých zachrániť ?

Nejestvuje nijaký anjel, ktorý by ju ožiaril svojím svetlom, iba táto chladná izba, všeobjímajúca temnota a mechanický anjel, ktorý pravidelným tikotom odpočítava minúty do konca sveta.

Ja nemám slov.. Naozaj neviem čo povedať, pretože ja som tak prekvapená, tak uchvátená, že slovami sa to vyjadriť naozaj nedá ! Zo série Pekelných strojov sa pre mňa stáva toto najlepším dielom. Cassandra si na tom naozaj dala záležať a dokázala dokonalý výsledok ! Vymyslela dokonalý svet. Od začiatku sa mi páčilo, že sa to odohráva vo Viktoriánskom Londýne. Všetky miesta a názvy mala skvelo naštudované. Ona si naozaj preštudovala Londýn čo ešte viac dokazuje jej snahu. Pre mňa je to pani spisovateľka. To akú má skvelú fantáziu je až desivé. Dúfam, že vymyslí ešte kopu ďalších sérii, pretože jej knihy nemajú konkurencie.

Tento diel sa pre mňa stáva najobľúbenejším. Je tam neskutočne veľa akcie a niektoré úseky ma doslova privádzali do šialenstva. Často som si pri čítaní vravela "Tak toto nie ! Nie, nie, nie ! To ako vážne ? Robíte si srandu ?! Preboha ! Nie ! Toto nemôže byť pravda ! Tak ešte jedna kapitola.." Cassandra nám naozaj pripravila silnú šálku kávy. Niektoré prekvapenia, ktoré nám naservírovala ma naozaj dostali. To čo sa tam dialo som fakt nečakala. Som rada, že už konečne viem všetky tajomstvá, takže viem čo niektoré postavy viedlo k tomu čo robili, prečo sa diale také veci a také... Naozaj skvelé ukončenie !


Tessa je pod veľkým tlakom. Mortmain tvrdí, že Tessa je zbraň ktorou dokáže zničiť všetkých Tieňolovcov. Buď všetkých zachráni, alebo je koniec.. Navyše sa konečne dozvie tajomstvo o jej pôvode, dozvie sa čím v skutočnosti je... Tessa bola naozaj odvážna. Často mi jej, ale bolo ľúto. Každé šťastie, ktoré prežije vždy pominie a ona musí žiť ďalej.. Každopádne ju mám neskutočne rada. Naozaj mi prirástla k srdcu. Je obetavá a rozvážna. Možno som blázon, no bolo by úžasné aspoň na jeden deň žiť život s Tieňolovcami..

Will môže byť konečne sám sebou. Celé roky žil so strachom kliatby, no po zistení, že žiadna kliatba neexistuje môže konečne prejaviť svoje city. Podľa mňa je dosť obetavý. Trojuholník Tessa, Jem a Will je príšerne komplikovaný, no nech dopadne akokoľvek nikomu to neublíži, pretože priateľstvo parabataiov je neprekonateľné..

"Vraví sa, že srdce sa nedá rozdeliť, a predsa..."

Jem je teraz v ohrození života. Čas sa mu kráti a zásoby jeho drogy sa minuli. Mortmain všetko vykúpil, aby mohol vyjednávať. Droga za Tessu.. Jem však vie, že droga ho nezachráni, len mu prenechá o trochu viac času. Čaká ho ťažké rozhodnutie. Život, alebo smrť ? Verte mi, že jeho rozhodnutie vás ohromí..

Nemôžem si pomôcť, no táto recenzia sa mi píše fakt ťažko. To aká je kniha skvelá, skrátka nedokážem vyjadriť slovami.. Nedá sa to ! Ten koniec by som nečakala ani v najbláznivejších snoch. Takmer nič z toho čo sa udialo som nečakala... Je to naozaj kniha plná šokov, prekvapení a ako som vyššie spomínala tak aj akcie. Skutočne, keď začnete nebudete vedieť prestať. Teraz mi je aj ľúto, že už som skončila, neskutočne som si zamilovala tento príbeh.. Z konca sa aj naznačuje, že pár postáv sa objaví aj v Nástrojoch smrteľníkov (veľmi v to dúfam). Ja vám knihu môžem len a len odporúčať. Nebudete ľutovať ! Dúfam, že Cassandra napíše ešte veľa sérii..

Moje hodnotenie :

2 komentáre:

  1. Ja mám celú sériu Pekelných strojov a mňa to vôbec nebavilo ... Ja strašne rada čítam knihy a mám ich doma strašne veľa a keď si objednávala celú sériu naraz tak som sa nevedela dočkať kým to príjde aby som sa pustila do čítania ale bolo to podľa mňa oničom .. čítala som na tieto knihy veľa recenzií ako sú tie knihy úžasné a tak, ale mňa vôbec neohúrili a bohužiaľ ani nebavili, ale ako sa hovorí 100 ľudí 100 chutí :)

    http://aseaoffashion.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pár krát sa mi stalo niečo podobné. Nakoniec som to spravila tak, že po dlhšej dobe som ju začala čítať znova a takmer vždy som zmenila názor. Často záleží aj od nálady :)

      Odstrániť