piatok 4. júla 2014

Harry Potter a Dary Smrti (7) / J.K.Rowlingová

Harry Potter a Dary Smrti

O knihe :
Harry bol poverený ťažkou, nebezpečnou a zdanlivo nesplniteľnou úlohou: nájsť a zničiť všetky zostávajúce Voldemortove horcruxy. Ešte nikdy sa necítil tak sám a ešte nikdy nemusel čeliť tak strašne vyzerajúcej budúcnosti. Ale Harry v sebe musí nájsť silu, aby splnil túto úlohu. Musí opustiť bezpečné a priateľské útočište v Brlohu a vydať sa bez strachu a váhania neúprosnú cestu, ktorá pred ním leží.
V poslednom, siedmom dieli série Harry Potter odhalí J.K.Rowlingová tak dlho očakávané odpovede na mnoho nezodpovedaných otázok. Strhujúco napísaný príbeh, ktorý sa zamotá a zase rozmotá a ktorý Vás pohltí dychberúcou rýchlosťou deja len potvrdzuje, že autorka je skvelou rozprávačkou a že jej knihy budú ľudia čítať znovu a znovu.

Moje pocity :
Nastali Temné časy. Voldemort je v plnej sile a všetci sa mu podriaďujú. Harry s Ronom a Hermionou opustia Rokfort a vydajú sa na veľmi ťažkú cestu splniť takmer nesplniteľnú úlohu od Dumbledora. Snažia sa nájsť a zničiť všetky horcruxy, no nieje to jednoduché, pretože Voldemort to môže zistiť a všetky ešte starostlivejšie ukryť. Navyše je tu ešte jedna vec.. Dary Smrti, ktoré by mohli pomôcť zničiť Voldemorta. Ide o neviditeľný plášť, Bazový prútik a kameň oživenia. Kto má všetky tri Dary, stane sa Pánom Smrti. Harry sa bude musieť rozhodnúť čo je dôležitejšie. Horcruxy, alebo Dary Smrti ?

Musím priznať, že mňa tento diel doslova pohltil ! Nedalo sa mi od neho odtrhnúť, až kým som to neprečítala. Strávila som pri tom nespočítateľne hodín. Začala som poobede a dnes o pol piatej ráno som to dočítala. Ďakujem svojej chrbtici a očiam, že to vydržali a samozrejme ďakujem aj šálke kávy. Tento diel je naozaj perfektným ukončením celej série. Aj keď sa poniektorý ľudia sťažujú ako to skončilo, tak ja by som nič nemenila. Vzťahy vyriešila Rowlingová dokonale ! Páči sa mi ako to nakoniec skončilo. Nad poslednou kapitolou sa nedalo nepousmiať. 

Pri čítaní ste naozaj cítili to temno, ktoré dopĺňalo celú atmosféru. Je mi ľúto koľko ľudí pomrelo v závere, no viem že keby každý prežil, tak by to bolo naozaj otrepané klišé. Smrť skrátka patrí k životu, v tomto prípade ku knihe. Neviem prečo, ale ja vždycky milujem keď je v knihe temné prostredie. Vždy ! Všetko je vtedy také napätejšie, akčnejšie a zároveň sú tam náznaky strachu.

Veľkým plusom ako vravím bolo pre mňa to temno a samozrejme tajomstvá. V tomto diely sa stretnete s enormným množstvom tajomstiev. Všetko sa postupne odkrývalo, odhaľovalo a zapadlo do seba ako skladačka. Konečne všetkému pochopíte. Pochopíte konania Voldemorta, Dumbledora a všetkých ostatných...

Snape sa nakoniec ukázal v úplne inom svetle než sme ho videli po všetky diely. Ukázalo sa že bol úplne iný a jeho nevraživosť bola iba maska pod ktorou skrýval všetky pocity. Mne skutočne prirástol k srdcu a to ako dopadol je naozaj nespravodlivé ! On mal svoje city.. Proste Rowlingovú uznávam za to ako vykreslila Snapovo detstvo.

V tomto diely bolo naozaj veľa emócii. Síce som neplakala, no mala som k tomu blízko. Príbeh narúša veľa úmrtí (áno aj obľúbených postáv) a celkovo cítite že teraz je ten rozhodujúci okamih. Skutočne neľutujem čas ktorý som strávila pri celej sérii. Harry ma sprevádzal celým mojím detstvom. Síce som práve dočítala, no ja mám chuť to čítať celé odznova. Každopádne ak ste to nečítali, neváhajte ! PS ospravedlňujem sa za historický krátku recenziu, no vyjadriť slovami aký je Harry úžasný je priam nemožné !

5 komentárov:

  1. Miluju Harryho Pottera!! :D Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neviem, čo by som o HP písala, vyjadriť aký je úžasný je fakt skoro nemožné ako píšeš, takže thumbs up.:D Celá séria je super aj mne sa páči, ako pomaly temnela atmosféra a ten šťastný epilóg k tomu patrí a zaslúžili sme si ho.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sedmička je skvelý diel, ktorý zakončil famóznu sériu! Pamätám sa, že prvý krát som ju čítala ešte na internete pred oficiálnym slovenským vydaním a je to jedna z mála kníh, pri ktorej som plakala.

    OdpovedaťOdstrániť