sobota 12. júla 2014

Recenzia - Mačacie dievča / Thomas Brezina

Mačacie dievča

O knihe :
Katie má dnes pätnásť rokov. Spočiatku sú to narodeniny ako každé iné: kocúr Mortimer sa jej šťastne obšmieta okolo nôh, strýko Roy nešetrí dobrými radami a priatelia Laura a Ming na ňu čakajú v škole s darčekmi... až kým Katie nedostane čudesný balíček od neznámeho odosielateľa. Balíček, ktorý zásadne zmení jej život. Rodičia, ktorí sú údajne o už osem rokov mŕtvi, posielajú Katie varovanie: Je iná ako ostatní. Taká iná, že to musí skrývať. Keď sa na ostrove stane zločin a nad vchodovými dverami Katinej rodiny sa objaví červený nápis Vrahovia!, začne Katie vidieť St. Jeremy v úplne inom svetle a je nútená použiť svoje tajuplné schopnosti...

Moje pocity :
Touto knihou sa začala skvelá séria, ktorú napísal Thomas Brezina. Každá kniha z tejto série je typická tým že hlavnou postavou je vždy tínedžer, ktorý sa dostane do problému a čaká ho veľké rozhodnutie. Knihy sú určené pre vekovú kategóriu 12+. Samozrejme je to individuálne, pretože ja si myslím, že zaujme aj mladších čitateľov a o starších už ani nevravím.. Hlavnou postavou je tentoraz Katie. Rodičia jej umreli, keď bola malá a teraz sa o ňu stará strýko Roy a staručká Gran. Všetko by bolo v poriadku keby Katie nezistila hrozivú pravdu o výskume jej rodičov.

Kniha vás od prvej stránky zaujme. Všetko začína menším opisom ostrovčeka St. Jeremy a postupne sa dostávame k hlavnej hrdinke. Ja osobne mám štýl písania Thomasa Brezinu veľmi rada a vždy mi sadne. Jeho knihy sú písané ľahko, no dej sa vám ihneď zapáči. Mačacie dievča je celkovo zvláštna kniha.. Je tam veľa akcie a napätia. Niektoré situácie vás budú privádzať do šialenstva a vy už budete túžiť po odhalení záhad. V deji nájdete kopu zvratov (ktoré by ste naozaj nečakali). Pre mňa je to re-reading, no pamätám si aká šokovaná som ostala po prvom prečítaní. Ten koniec... z toho sa zbláznite. Nebudete môcť prestať. Ako som vravela, kniha zaujme každú vekovú kategóriu. Moja mamina je dôkaz. Presvedčila som ju aby si prečítala Princeznú Piu (tá sa jej ohromne páčila) a teraz sa chystá na tento diel.

Pre mňa je plusom, že Thomas napísal aj druhé pokračovanie. Keby nie, tak ten koniec by vás zničil (to ja len tak na okraj :D). Pokračovanie sa volá Nový začiatok a čakajú nás tam ďalšie dobrodružstvá zo života Katie. Môžte sa teším, pretože v pokračovaní odhalíte aj posledné otázky, ktoré trápia vaše myšlienky.

Katie je zodpovedné mladé dievča. Po smrti rodičov sa jej takmer zrútil život. Nad vodou ju držia skvelý priatelia Ming a Laura. Katie je veľmi rozumná, má zmysel pre humor a je to skvelá priateľka. Nikdy vás nenechá v štichu a vždy stojí pri vás. Ja ju mám veľmi rada. Skutočne udalosti, ktoré ju zasiahli by nezvládol každý, no ona je silná. Pri čítaní si ju obľúbite a pochybujem, že by niekomu liezla na nervy.

Minga si obľúbite rovnako ako Katie. Tak trochu vyšinutý, bláznivý chalan, ktorý by vás nikdy nenechal v kaši. Zamilovali by ste si jeho "budhovký" smiech a nakazili by ste sa mániou karaoke. Laura je veľmi zaujímavá osoba. Má drzú príchuť, miluje knihy a je zbláznená do čiernej. Myslím, že si ju obľúbite. Tá drzosť vás dostane...

Chcela by som ešte povedať, že kniha sa číta ľahko a skvele si pri nej oddýchnete. Má 318 stránok, no zhltnete ju na jeden šup. Ja som ju prečítala za jeden deň a celkovo to bol príjemný zážitok, takže neľutujem. Teším sa na pokračovanie a jediné čo môže urobiť je knihu vám odporúčať :).

Moje hodnotenie :

1 komentár:

  1. Thomas Brezina vie napíať skvelé knižky ! :) Dôkazom je aj Mačacie dievča, ale aj Princezná PIA. Obidve tieto knižky mám veľmi rada. :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť