streda 9. júla 2014

Tajomstvo duší / Deni Arpášová

Tajomstvo duší

O knihe :
Berenice Syová je mladé sedemnásťročné dievča, ktoré v jedinej sekunde stratí budúcnosť. Napriek tomu nájde odvahu ujsť a nájsť malý kúsok neba, ktorý bude patriť iba jej. Prstom na mape si zvolí cieľ a mieri do mesta Astória v štáte Oregon. Cestu jej skríži záhadný cudzinec – Jarrold, ktorý od prvej chvíle túži byť s ňou, ale práve jeho blízkosť znamená pre Berenice istú smrť. Obaja vedia, že nemôžu zostať spolu, napriek tomu nestrácajú nádej v spoločnú budúcnosť. Záhad okolo Berenice každým dňom pribúda a mladé dievča zisťuje, že tajomstvá, ktoré si Jarroldova rodina tak veľmi stráži, sa jej týkajú viac, ako si dokázala predstaviť. Každý deň jej nového života je plný prekvapení, ktoré ju posúvajú čoraz bližšie k vyriešeniu rébusu.

Moje pocity :
Berenice / Eby je šťastná. So svojou rodinou sa vydajú na vysnívanú dovolenku, no Eby sa zmení život v zlomku sekundy. Celý život sa jej zrúti a bude nútená ujsť a postarať sa sama o seba. Chce začať úplne odznova. Prstom na mape nájde svoj cieľ. Ujde a narazí na niekoľko prekážok. Pri všetkých problémoch jej pomáha tajomný dokonalý cudzinec...
 
Uff ako začať.. Vlastne túto knihu som náhodne objavila v knižnici. Obálka sa mi páčila. Je taká jemná a skrátka vás zaujme. Po prečítaní anotácie som si povedala, že prečo nie ? Doma som sa, ale čítania tejto knihy začala báť. Bála som sa, že budem sklamaná a príbeh ma sklame. Včera o polnoci som si povedala, že idem teda do toho. Knihu som vzala s nulovým očakávaním...

Ako som začala čítať bola som príjemne prekvapená. Kniha sa čítala ľahko. Neboli tam nudné pasáže a dlhé zbytočné opisy. Autorka vás ihneď vtiahla do deja. Všetko sa začína tým ako Eby stratí všetko na čom jej kedy záležalo. Príbeh vás naozaj zaujme. No radím vám, tiež nečakajte nič ohromujúce, zas až také veľké nároky klásť nemôžte.. keď odhodíte veľké očakávania kniha sa vám zapáči.

Pre mňa bolo veľkým plusom, že autorka zatiahla do deja fantasy prvky. Išlo o to, že vo svete sú démoni. Tí sa delia na dve skupiny. Démoni - tí sú zlý a ide im o to aby zabíjali ľudí a do druhej skupiny patria cherubíni. Tí sú samozrejme dobrý a ich úlohou je nás ochrániť a ochrániť musia aj duše (duchov). Cherubíni ľudí nezabíjajú. Oni pomáhajú ľudom čo majú vážne, nevyliečiteľné choroby a trpia.

Pri čítaní vás môže zaujať pán dokonalý, alias tajomný cudzinec. Od začiatku Ebynej cesty ju ochraňuje ako oko v hlave. Sú spolu každú noc (no nie, tak ako si myslíte). Cudzinec nikdy nechce aby ho Eby videla. Vždy sa objaví náhle a vždy ju zachráni. Ako.. pri čítaní som mala dva typy pri ktorých som predpokladala že ide o pána tajomného a jeden z mojich typov vyšiel.

Eby je mladé dievča. To že jej umrú rodičia s bratom a ona ostane sama je naozaj veľká rana. Jej otec bol policajt, preto Eby nerobí veľký  problém bez stopy ujsť. Povedala by som, že už od na začiatku mala veľké šťastie. Eby som si obľúbila, no jedno mi nesedelo.. To, že jej umreli rodičia brala až príliš v pohode. Autorka nevykreslila jej pocity. Podľa mňa mala byť zdrvená, zničená, no nič z tohto rozhodne nebola..

Príbehu by som okrem tej emocionálnej stránky vytkla už iba jediné. Často som objavila situácie, ktoré sa nápadne podobali na Twilight. Bolo ich tam dosť... Nevravím, že to bola presná kópia, to nemôžem povedať. No skrátka niektoré situácie boli podobné. Neprekážalo mi to, no niektorým ľuďom to môže zvýšiť hladinu adrenalínu. Aj keď to tak možno nevyzerá, tak mne sa kniha veľmi páčila a príjemne ma prekvapila. Určite neľutujem, že som ju čítala :).

Moje hodnotenie :

1 komentár:

  1. Nominoval jsem tě u tohoto tagu: http://kubasmejkal6.blogspot.cz/2014/07/liebster-award-tag.html

    OdpovedaťOdstrániť