streda 30. júla 2014

Búrlivé výšiny / Emily Brontëová

Búrlivé výšiny

O knihe :
Búrlivé výšiny sú strhujúcim románom, v ktorom nás Emily Brontëová zavedie do pustých vresovísk yorkshirského panstva a zoznámi s obyvateľmi dvoch usadlostí a ich až prízračné prepletenými osudmi. Pán Lockwood, nájomca usadlosti Drozdovo, je prinútený jednej noci nájsť prístrešok v neďalekej usadlosti Búrlivé výšiny. Dozvedá sa o búrlivých udalostiach, ktoré sa udiali na panstve pred mnohými rokmi: o vášnivej láske najdúcha, mladého cigána Heathcliffa, a slečny Kataríny Earnshawovej, dcéry pána domu, ktorá ho zradila. Heathcliffova pomsta sa stala kliatbou panstva. Búrlivé výšiny sú napínavým mystickým príbehom plným vášne, zrady a pomsty.

Moje pocity :
Príbeh začína návštevou pána Lockwooda v Búrlivých výšinách. Spočiatku sa Lockwoodovi, Heathcliff pozdáva, no keď mu pani Deanová porozpráva príbeh, ktorý sa odohral bude nútený zmeniť pohľad na celú situáciu a zamyslieť sa nad vlastnosťami ľudí. Magický príbeh vás vtiahne do deja a aj vás donúti premýšľať.. 

Nemôžem si pomôcť, no mňa Heathcliff fascinuje. Na začiatku bol podhodeným dieťaťom, no vďaka náhode (neviem či šťastnej, alebo nešťastnej) sa dostal do bohatej rodiny Earnshawcov. Keď umrie jeho dobrodinec dostane sa do podradnejšej situácie než sluha. Po pár rokoch sa vzoprie, odíde a keď sa vráti je z neho urastený muž. Podarí sa mu pomstiť všetkých čo mu ukrivdili a pomstí sa ešte aj ich potomkom. Je to naozaj zaujímavá postava. Predstavuje čisté zlo, no ja si neviem pomôcť a nedokážem cítiť k nemu odpor. Je plný nenávisti a zlosti, no predsa len dokázal milovať (aj keď len jednu osobu, ktorá mu aj tak ublížila). Tvor, ktorý je schopný lásky nemôže byť netvorom. Nevravím, že súhlasím z jeho počínaním, no príde mi nepochopený..


Katarína Earnshawová bola takisto zvláštna. Vedela posunúť svoje city kvôli vlastnej ctižiadosti a nakoniec až do konca svojich dní ľutovala svoje počínanie. Premýšľam aké by to bolo keby sa správala podľa svojich citov. Aký by bol tým pádom Heathcliff a boli by spolu šťastný ? Ako som už spomínala vyššie je to naozaj príbeh na zamyslenie...

Búrlivé výšiny sú pre mňa legendárnym príbehom. Nečítam ich po prvý raz a aj tak  ma očarili. Občas mám pocit, že Emily zatienila jej sestra Charlotte, ktorá napísala Janu Eyrovú, no je to tak nesprávne. Obidve napísali obdivuhodné príbehy, no sú rozdielne a dávať na jednu kopu úplne rozličné knihy je uznajte naozaj nezmyselné.

Celý príbeh je písaný povedala by som z pohľadu dvoch ľudí a to pána Lockwooda a pani Deanovej. Pani Deanová je veľmi dôležitá postava, veď predsa ona rozprávala príbeh Búrlivých výšin. Mám rada knihy, ktoré nemajú klasický dej, ale sú rozprávané príbehom. Vtedy cítim úžasnú atmosféru a čítanie si užívam ešte viac. Nato aká komplikovaná je celá kniha je napísaná jednoduchým štýlom. Emily má naozaj vycibrený, úžasný štýl písania, ktorý vás zaujme aj bez vašej vôle. Ak aj náhodou prídu pri čítaní chvíle kedy by ste začali mať chuť knihu odložiť, nedá vám to a knihu dočítate do poslednej stránky.

Neviem prečo, ale tento román je skratka niečim iný. Ani za svet neviem povedať čím, no nieje to klasický román kde sa zamilujú dvaja ľudia a všetko je krásne. Tento je plný útrap, sĺz a možno trocha šťastia. Je ako reálny život, pretože nikdy nemôžme žiť bez utrpenia. Miestami bola táto kniha priam až mysteriózna čo pridalo ešte lepšiu pochmúrnu atmosféru a ešte viac to zaujalo čitateľa. Ja som si čítane užila. Jediné čo by som knihe vytkla je to, že sa mi čítala mierne pomaly, no vďaka skvelému deju a štýlu písania to bola iba malá prekážka. Ak ste aj vy knihu čítali potešil by ma vás názor, prípadne ak si ju chcete prečítať (len a len odporúčam).

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Tuhle knizku si chci precist uz od chvile, kdy jsme ji brali ve skole... A to uz bude aspon 2 roky, takze bych to mela konecne uskutecnit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fúha tak ti držím palce aby si sa k nej dostala.. je to zaujímavá kniha a rozhodne stojí za prečítanie :)

      Odstrániť
  2. Knihu som tuším nečítala, ale vyzerá to dobre, možno ju pohľadám v knižnici.:)

    OdpovedaťOdstrániť