utorok 8. júla 2014

100 skriniek (1) / N.D.Wilson

100 skriniek

O knihe :
12-ročný Henry York sa práve chystá do postele, keď začuje zvláštne zvuky prichádzajúce zo steny nad ním. Henry sa nachádza v dome, ktorý dobre nepozná - býva totiž u svojej tety, uja a troch sesterníc - a preto hluku nevenuje pozornosť. Ale keď sa na druhý deň zobudí, vo vlasoch si nájde kúsky omietky a v stene prerazili dve kľučky. Jedna z nich sa pomaly otáča... Henry preto zoškrabe omietku zo steny a objaví dvierka - deväťdesiatdeväť skriniek rozličnej veľkosti a tvarov. Cez jedny z nich počuje zvuk padajúceho dažďa. Cez ďalšie dvere vidí rozsvietenú izbu a v nej muža, ktorý sa prechádza hore-dolu po miestnosti. Henry a jeho sesternica veľmi rýchlo pochopia, že to nie sú obyčajné skrinky, ale brány do iného sveta.

Moje pocity :
Henry sa presťahuje k svojmu ujovi a tete. Všetko vyzerá byť v poriadku. Kansas je veľmi pokojný, no Henry sa za krátku dobu presvedčí že pokojná atmosféra je na míle ďaleko. Jednej noci začuje zvláštne zvuky a omietka zo steny sa začne odlupovať, akoby ju niekto odškrabal. Henry to začne skúmať a zistí, že za stenou sa ukrývajú skrinky, ktoré vás môžu preniesť do iného sveta.

Táto knižka je podľa môjho názoru veľmi zaujímavá. Príbeh vás vtiahne a čítanie si príjemne užijete. Mne štýl písania sadol. Dej bol takisto fajn. Neboli tam žiadne nudné pasáže, dlhočizné opisy, ale všetko plynulo akurátnou rýchlosťou. Od príbehu som nečakala nič moc, no naozaj musím uznať, že príbeh, ktorý kniha ukrýva je niečim iný. Cestovanie v čase je síce obľúbenou témou, no máloktorý autor sa odhodlá pustiť sa týmto smerom. Tuna bola téma venovaná cestovaniu v čase, no bola podaná takým iným spôsobom..

100 skriniek je vlastne prvý diel. U nás na Slovensku už vyšli všetky diely. Dokopy sú tri. Pri čítaní som uvažovala či neskôr pôjdem aj do dvojky, no po dočítaní som si povedala, že áno. Veď predsa nemám čo stratiť. Pri ďalšej návšteve knižnice si požičiam ďalšie diely. Som úprimne zvedavá ako sa to bude vyvíjať. Myslím, že dvojka bude aj taká temnejšia.

Mne sa hrozne zapáčili postavy s ktorými sa môžte v knihe zoznámiť. A celkovo bolo dobré vykreslenie situácii, aj keď napr. jedna mi prišla dosť nereálna. Predstavte si že váš otec vytiahne motorovú pílu a v dome začne píliť dvere. Pílenie sa mu nevydarí, píla spadne a zničí podlahu. Tak a teraz si predstavte, že vaša mama by okolo toho nerobila zmätok, skrátka by sa usmiala a šla ďalej. Moja by asi zošalela :D.

Henry je dvanásť ročný chlapec. Ihneď som si ho obľúbila. Vedel čo je správne a čo nie. Nehral sa na hrdinu aby zapôsobil na okolie, skrátka vedel aj prejaviť strach. Bol inteligentný a myslím že bol aj k celku vyspelý. No bol aj zmätený. Cítil sa zatrpknuto... mal pocit, že prišiel o niečo cenné, že bol o niečo ukrátený. Spočiatku som bola aj ja dosť zmätená. Jeho rodičov uniesli, no nikto z rodiny si o nich nerobil starosti. Dokonca ani Henry. Henrymu ani len nechýbali. Čím ďalej ste čítali, tým viac ste to začali chápať. Henryho rodičia na Henryho skoro vôbec nemali čas a nemali s nim blízky vzťah. Boli dosť úzkostlivý, no aj tak sa o Henryho starali pestúnky. Neskôr som ho pochopila..

Ja som si strašne obľúbila jednu postavu z knihy a myslím, že keby ste knihu čítali, tak si ju zamilujete tiež ! Henryho strýko Frank je jeden úžasný chlap. Má dokonalý zmysel pre humor a má hlavne pochopenie. Keď zaspíte v noci pri jazere a ste biely od omietky nepýta sa čo sa deje. Dá vám priestor povedať mu to ak to sami chcete.

Mne sa kniha páčila a aj vám ju odporúčam. Skutočne si pri nej príjemne oddýchnete a necháte sa unášať príbehom. Jediné čo by som knihe vytkla je to, že som sa občas strácala v deji, no to sa občas stáva.. Ako som už spomínala, som zvedavá na ďalší diel :).

Moje hodnotenie :

1 komentár:

  1. Túto knihu som čítala už dávnejšie pred rokmi a mňa osobne nejako extra neoslnila. Nie je to zlý príbeh a námet je rozhodne zaujímavý, tie skrinky a to čo sa za nimi skrýva. Už si presne nepamätám podrobné detaily,čo je u mňa obvykle znak, že kniha je dobrá, ale nie je výborná.

    OdpovedaťOdstrániť