pondelok 23. júna 2014

Harry Potter a Fénixov rád (5) / J.K.Rowlingová

Harry Potter a Fénixov rád

O knihe :
Bez nevšedných udalostí sa nezaobíde ani piaty ročník na Rokfortskej strednej čarodejníckej škole. Mnohé sa tam zmenilo, a ako Harry zisťuje, k horšiemu. Postoj Ministerstva mágie voči Dumbledorovi a jemu samotnému je odmietavý, dokonca nepriateľský. Minister Fudge im neverí. Harry sa zo svojich tvrdení o návrate Temného pána musí dokonca zodpovedať pred čarodejníckym súdnym tribunálom. Atmosféra nedôvery a nevraživosť okolia naňho pôsobia skľučujúco.
Ale to nie je všetko, minister dosadí na školu profesorku Umbridgeovú, ktorá má vyučovať obranu proti čiernej mágii. Lenže namiesto riadnej výučby potláča všetko progresívne a zaplavuje školu nezmyselnými nariadeniami. Podarí sa Harrymu, Hermione, Ronovi a priateľom z Fénixovho rádu premôcť Temného pána a prekonať nedôveru spolužiakov a predstaviteľov Ministerstva mágie? Alebo to nebude až také jednoznačné?

Moje pocity :
Harry prežíva svoje nenávidené prázdniny u príšerných Dursleyovcov. Cíti sa odhodený a podcenený. Neskutočne sa hnevá na svojich priateľov a známych, ktorý ho neinformujú o dianí v čarodejníckom svete. Napokon to bol práve on, čo stál zoči-voči Lordovi Voldemortovi. Nechápe čo sa deje. Myslia si o ňom že je slabý ? Harry sa teda snaží niečo vyzistiť aspoň s muklovských správ, no v tých vyzerá byť všetko v poriadku. Harry nechápe prečo sa nič nedeje. Voldemort sa predsa vrátil, tak prečo nič nenaznačuje tomu že povstal ? Je to ticho pred búrkou ? Všetko sa skomplikuje keď Harryho a Dudleyho napadnú dementori. Harry bude musieť použiť proti nim Patrónusa a tým pádom ho vylúčia z Rokfortu. Vďaka svojmu konaniu ho budú vypočúvať na ministerstve mágii.. a či tomu veríte, alebo nie. Ide o veľa !

Piaty diel úspešnej série je naozaj skvelý. Ocitáme sa v počiatku Temnej doby, ktorú treba zastaviť. Ministerstvo mágie nechce uveriť návratu Voldemorta a preto sa snažia očierniť Harryho a Dumbledora. Čas sa kráti, preto musia čarodejníci pracovať na vlastnú päsť. Dumbledore vytvorí po niekoľkých rokoch opäť Fénixov rád. Fénixov rád je určený na boj proti Voldemortovi a jeho stúpencom. Všetko sa zamotáva ešte viac, pretože na ministerstve mágie sa ukrýva zbraň po ktorej Voldemort túži a Fénixov rád ju stráži. Čo je tou tajnou zbraňou ?

Ministerstvo mágie, ale naozaj prekročí hranice keď zamestná na miesto profesorky proti čiernej mágii Dolores Umbridgeovú. Tá si začne na Rokforte robiť čo chce. Všade kde sa dá urobí študentom peklo a ostatným profesorom tiež. Nenájde sa jediný človek, ktorý by ju mal rád. Umbridgeová bude chcieť v mene ministersta "zlepšiť" riadenie Rokfortu. No ide skutočne len o to ?

Mne osobne sa tento diel veľmi páčil. Mali sme možnosť spoznať sa s novými postavami a tvormi. Všetko sa točilo okolo Voldemorta, Fénixovho rádu, alebo ministerstva mágie. V knihe nechýbalo napätie a samozrejme zápletka (tá bola naozaj obrovská). Celé je to o tom ako Harry musí získať zodpovednosť a zároveň musí riešiť problémy dospievania. Páčilo sa mi, že Rowlingová sa začala viac venovať vzťahu Čcho a Harryho. Myslím, že oni sa k sebe naozaj nehodia, no je fajn prežívať všetky tie pocity s Harrym.

Aj keď to poznám naspamäť stále ma tam dokáže niečo prekvapiť a dokážem tam nájsť niečo vďaka čomu sa od knihy neviem odtrhnúť a neustále musím nad ňou premýšľať. Rowlingová je naozaj majsterka vo svojom umení. Čitateľa vie nechať v napätí a očakávaní až do poslednej vety. Naozaj ju uznávam už len za to, že aj keď to poznám a čítam to už asi miliónty krát, tak viem že to ani teraz nieje naposledy a stále sa k jej knihám budem vracať.

Čitateľov mohla nechať dlho v napätí aj dlhodobá Hagridova neprítomnosť. Napätie hlavných postáv, ohľadom VČÚ - vynikajúca čarodejnícka úroveň. Začiatok temna. A napokon hlavne Harryho sny. Už dávnejšie sme zistili, že Harry je prepojený s Voldemortom vďaka kliatbe... no myslím že sme netušili, že toto spojenie sa bude zhoršovať. Harry si prežije nejedny krúšne chvíle. Aby si dokázal uzavrieť myseľ, bude nútený chodiť na výučbu oklumencie k profesorovi Snapeovi. Ako som vravela všetko je nesmierne tajomné a Rowlingová vás naozaj prekvapí.

Koniec je smutný a mňa to mrzí. Rowlingová dokázala skvele opísať Harryho pocity. Často krát som sa pristihla pri tom, že som až mala pocit že to prežívam ja. Toto je na knihách najlepšie ! Keď sa začítate a začnete to prežívať s hlavným hrdinom.  Inak.. Je naozaj ťažké písať recenziu na Harryho Pottera. Za prvé. všetci ho poznáte, za druhé. Harry je tak dokonalý že ja to naozaj už ani slovami nedokážem napísať a proste je toho veľa.. Píše sa mi to ťažko. Jediné čo vám môžem povedať s ľahkosťou je, aby ste si aj vy prečítali Harryho, pretože nič tým nestratíte, len získate !

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára