streda 4. júna 2014

Harry Potter a tajomná komnata (2) / J.K.Rowlingová

Harry Potter a tajomná komnata

O knihe :
Dursleyovci boli v to leto takí odporní, že Harry Potter sa už nevedel dočkať, kedy sa vráti do čarodejníckej školy. Jedného dňa sa v jeho izbe objavilo čudné, zlomyseľné stvorenie. Volalo sa Dobby a tvrdilo, že ak sa Harry vráti na Rokfort, hrozí mu smrteľné nebezpečenstvo.
A neklamalo. Keď Harry nastúpil do druhého ročníka, začali sa diať na škole tajuplné a hrôzostrašné veci. Niekto, lepšie povedané niečo začalo napádať rokfortských študentov a premieňať ich na kameň. Že by bol za tým Draco Malfoy, Harryho úhlavný nepriateľ? Alebo to má na svedomí ten, koho na Rokforte najviac upodozrievajú - samotný Harry Potter...?

Moje pocity :
Harry je nechcene na prázdninách u Dursleyovcov. Tí sú toto leto neznesiteľný (niežeby inokedy neboli). Prázdniny ubiehajú pomaly a Harry sa nevie dočkať na návrat do Rokfortu. Všetko sa skomplikuje keď Harryho navštívi škriatok Dobby. Ten mu zakáže ísť na Rokfort, varuje ho pred hroznými vecami ktoré sa majú diať. Harry ho neposlúchne a na Rokfort nastúpi. Varovania Dobbyho sa potvrdia. Všetky tieto príšerné udalosti majú niečo spoločne s tajomnou komnatou Salazara Slizolina.. Kto ju zasa otvoril ?

Pamätám si že keď som bola malá, tak som sa pri konci tejto časti strašne bála. Teraz sa smejem sama na sebe. Je zvláštne keď si pomyslíme že Harry Potter je súčasť našich životov. Je pre nás tak reálny že bez neho by sme si svoje životy už ani predstaviť nevedeli. Pre mnohých z nás znamená Harry detstvo (pre mňa určite). Nikdy nezabudnem ako chodili deti od susedov k nám a napäto sme sledovali Harryho. Ako ma mamina naťahovala, pretože vďaka čítaniu vedela koniec. Na Harryho mám len tie najkrajšie spomienky a som šťastná že som mala možnosť aby sprevádzal moje detstvo, a skrátka celý môj život. Neviem si predstaviť akoby sa niekomu táto kniha nemohla páčiť. Rowlingová je v mojich očiach génius. Vymyslela krásny svet, ktorého by som chcela byť súčasťou.

V tomto diely sa stáva Harry druhákom. Na škole sa dejú zvláštne veci.. všade sa hovorí o tajomnej komnate a príšere v nej. Tá príšera útočí aj na žiakov, preto je možné že Rokfort zavrú...
Mne sa na týchto knižkách páči že aj keď ich čítam po miliónty krát, tak stále z nich dokážem niečo vyťažiť. A navyše mám aj tak vždycky pocit akoby som to čítala po prvý raz, stále ma tam vie niečo prekvapiť, a teraz si môžem všímať veci, ktoré som vtedy prehliadala.

Tento diel sa mi veľmi páči. Všetko je tu temné a hlavne tajomné. Čitateľ ktorý sa s knihou stretáva po prvý krát bude prevalcovaný prekvapeniami, pretože tu sa nedá čakať čo sa stane. Páči sa mi že dej nieje predvídavý, no vždy vás niečo prekvapí. Celkovo milujem štýl písania Rowlingovej. Neviem ani popísať prečo, no niečim sa mi zdá byť iný, výnimočný... Ona dokázala napísať niečo čo podľa mňa na tomto svete bude preslávené ešte pekne dlho. Nieje to len taký ošiaľ, je to legenda !

Hermiona bola v tomto diely menej než zvyčajne, no aj cez to čo sa jej stalo, bola práve ona čo vyriešila záhadu útočníka / netvora. Je skvelé ako sa všetci dopĺňajú. Hermiona pomáha hlavne čo sa týka logického uvažovania. To že je bifľoška.. to je podľa mňa skvelé ! K nej sa to hodí. Harryho milujem ! Inak sa ani nedá.. Chlapec čo to prežil.. Rona zbožňujem ! Najlepšie je keď títo traja priatelia porušujú zákony..

Ľudia ! Ak ste sa ešte nedostali k tejto sérii (čo je dosť málo pravdepodobné) neváhajte ani sekundu a okamžite sa do tohto pustite. Nebudete ľutovať ! Ja vám môžem tieto knihy len vrelo odporúčať :).

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára