pondelok 30. júna 2014

Mechanický anjel (1) / Cassandra Clare

Mechanický anjel

O knihe :
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

Moje pocity :
Tessu vychováva jej teta, pretože rodičia jej umrú v troch rokoch. Po smrti tety Tessa cestuje do Londýna za jej bratom aby začali spoločný život. Tessa zistí že jej brat zmizol a odhalí magický svet dolnosveťanov, démonov a tieňolovcov. Temné sestry Tessu uväznia, no tieňolovci ju zachránia. Tessa zisťuje nebezpečné tajomstvá svojej rodiny a uvidí že najväčším tajomstvom je ona sama. Spoznajte magický svet plný temna a čarov a začítajte sa do príbehu mladej Tessy Grayovej..

"Pozor, nefili. Keď budete zabíjať druhých, sami zomriete. Váš anjel vás neochráni pred tým, čo nevytvoril ani Boh, ani diabol."

Séria Pekelné stroje ma lákala už strašne dlho. Myslím že som ju obdivovala ešte v časoch, keď som nepoznala ani Nástroje smrteľníkov. Hneď ako som ju videla ma niečo uchvátilo. Príbeh sa mi zdal byť veľmi zaujímavý a cítila som že ju musím mať. Ja si nemôžem pomôcť, no tá obálka... Je prekrásna ! Ešte pred poštou som rozšklbala balíček kľúčmi (nikdy som netvrdila, že mám trpezlivosť) a prvé na čo som sa musela pozrieť bola práve tá obálka. Môj zrak sa od nej nevedel odtrhnúť. Vždycky sa mi páčila, no naživo je ešte krajšia. Ten zlatý anjel s tou šedou v pozadí dokonale vytvára atmosféru, ktorá pasuje k deju. Fakt sa na ňu neviem vynadívať...

V prvom rade by som chcela poďakovať internetovému kníhkupectvu iPark. Som naozaj šťastná že ju po takejto dlhej dobe mám. Nikdy neoľutujem tie hodiny čo som pri nej strávila. Dúfam že aj vy sa ihneď pustíte do tejto série. Ak by ste si chceli kúpiť prvý diel, môžte tak urobiť, napr. TU

Prvý diel zo série Pekelných strojov - Mechanický anjel, je naozaj zaujímavé dielo. Myslím že je to kniha určená pre každého, pretože zaujme aj deti aj dospelých. Cassandra zasa využila svoj obrovský talent a pripravila nám dokonalý zážitok. Páči sa mi prostredie v ktorom sa príbeh odohráva. Londýn s Viktoriánskej doby zaujme každého. Je to obdobie vynálezov, ducharskych príbehov, Jany Eyrovej... Vidno že Cassandra nenechala nič na náhodu a na tom prostredí si dala záležať. Ak si prečítate zadné poznámky, zistíte že si Londýn naštudovala a skoro všetko čo v knihe nájdete a týka sa Londýnu existuje. Tá snaha a tá atmosféra je pre mňa veľkým plusom.

Z knihy naozaj cítiť to temno. Cassandra dokázala veľmi realisticky opísať postavy hlavných hrdinov a vedľajších postáv. Kniha bola veľmi chytľavá. Hneď ako som ju začala čítať, tak som nemohla prestať až kým som nebola na poslednej stránke. Knihy od Cassandry vo mne vždycky vyvolajú pocity, kedy netužím po ničom inom, len byť na poslednej strane a zároveň čítať príbeh naveky. Všetko čo Cassie napíše, je strašne uveriteľné. To že po Londýne sa v tej dobe premávali Dolnosveťania a Tieňolovci, je pre mňa úplne normálne... Znova ma dostala tá akcia, ktorej bolo v knihe dosť. Nechýbali tam ani prekvapivé zvraty a tajomstvá. Často som iba sedela a neveriacky pozerala čo sa deje. Celé som to prežívala s nimi.

Postavy sa mi vryli pod kožu. Tessa je mladá odvážna dáma, ktorej umreli rodičia a nakoniec aj teta. Jej jediný príbuzný je brat, ktorému dôveruje a túži aby sa o ňu postaral. Tessa mi sympatizovala jej láskou ku knihám. Veľa vecí ju vedelo nadchnúť a vedela čo je správne a čo nie. Nechýbalo jej správanie dámy, čo sa mi páčilo, pretože v dnešnej dobe sa to už nevidí. 

Will je samozrejme dokonalý. Cassandra sa s ním dokonale vyhrala a ja som si ho zamilovala ! Nemôžem si pomôcť, ale ta tajomnosť a to temno okolo jeho príbehu. To ako sa snaží uvrhnúť na seba čo najhoršiu povesť a odháňa od seba ľudí svojou nevrlosťou. Aký vie byť nežný, no v okamihu sa vie zmeniť na uzavretú osobu.. Je to rozhodne zaujímavá osoba a veľmi ma zaujíma ako sa budú postupom času odkrývať jeho tajomstvá.

Možno mal spolovice pravdu. Možno je Londýn brána do pekla a my sme zatratené duše, ktoré cez ňu odmietajú vojsť, lebo sa bojíme, že na druhej strane bude horšie, než sú hrôzy, ktoré už poznáme.

V knihe som si obľúbila veľa postáv a všetky majú zaujímavý charakter, príbeh a svoje tajomstvo.. No asi ako posledného spomeniem Jema. Jem ma skrátka dostal. Je presný opak Willa. Je rozvážny, múdry a hlavne je milý. Myslím že tajomstvo čo skrýva vás určite prekvapí, no myslím že nemilo..

Určite kniha stojí za prečítanie ! Nemôžem jej nič vytknúť. Ako vravím... postavy, prostredie, dej a štýl písma sú perfektné a vy budete príjemne prekvapený. Nejdem porovnávať či sú lepšie Nástroje smrteľníkov, alebo Pekelné stroje. Aj keď Cassandra písala na rovnakú tematiku, neznamená to, že písala kópiu. Veľmi sa teším na druhý diel (veď viete aké sú Cassandrine konce..) a som úprimne zvedavá ako sa bude séria vyvíjať ďalej.

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára