štvrtok 30. januára 2014

Triaška (1) / Maggie Stiefvaterová

Triaška

O knihe :
Jedného dňa napadnú malú Grace vlci. Jeden z nich, ten so žltými očami, ju však ubráni a odtiahne do bezpečia. O niekoľko rokov Grace nájde na verande svojho domu postreleného chlapca so žltými očami...

Chlad
Grace roky pozorovala vlčiu svorku v lese za domom svojich rodičov. Jeden zvláštny vlk so žltými očami – jej vlk – zas tajne sledoval Grace. Zdalo sa jej, že ho pozná, ale netušila odkiaľ.

Horúčava
Sam viedol dva životy. Ako vlk ticho sprevádzal dievča, do ktorého sa zamiloval. Na krátky čas v roku, v lete, sa z neho stával človek. Grace sa však neodvážil osloviť... až teraz.

Triaška
Grace a Sam si nikdy nepripúšťali, že by mohli niekoho milovať, ale láska si ich napokon celkom podmanila. Sam musí bojovať, aby zostal človekom, a Grace – aby zostal s ňou, aj keď to znamená prijať bolestnú minulosť, krehkú prítomnosť a budúcnosť bez nádeje.

Moje pocity :
Grace je dcéra akú by chcel každý rodič... Je zodpovedná, málokedy robí niečo čoby sa im nepáčilo a je aj dosť osamelá a uzavretá. Hlavu často skláňa ku knihám, ale najradšej vychádza na terasu a sleduje svojho vlka. Keď bola malá, napadla ju svorka vlkov a vďaka tomuto vlkovi je tu živá a zdravá... Vďaka jej vlkovi.

Grace sa v spánku obrátila a ja som nedokázal odtrhnúť zrak od jej prstov dotýkajúcich sa mojej kože. Ležal som vedľa dievčaťa, ktoré ma zachránilo, a v tej chvíli som svoju ľudskosť za obrovský trumf.

Ja som sa do tejto knihy zamilovala !!! Už dlhšie som ju obzerala v mojom obľúbenom kníhkupectve - mali ju tam za 2.99€ ....
Po návšteve knihkupectva som šla do milovanej knižnice a neuveríte ! Mali ju tam.. Ihneď som ju schmatla a po prečítaní som sa aj zasmiala, pretože do knižnice kúpili tento jediný diel za 11.90€ a v tom kníhkupectve vyjdu všetky tri za 9€. Logika :D. 

Znova som sa jej dotkol perami, ale tentoraz šlo o úplne iný druh bozku. Bol to bozk, ktorý stál za šesť rokov čakania.

Postavy sú skvelé ! Tým myslím aj ich charaktery. Presne o tomto som chcela začať... Včera som sledovala najnovšie Inferno na polici a povedala jednu vetu, ktorá je fakt pravdivá.. Prečo musia byť hlavné hrdinky vždy dokonalé, ale fakt vždy ?! Prečo ? No, ale neodbočujme. Tu sa mi páči, že Grace nieje ani dokonalá, ani moc výnimočná a proste celá táto kniha je taká iná. Hej sú v nej vlkolaci, ale stále je to niečim iným. A Sam, tak to je moje zlatíčko. On je taký jemný, nežný.. ku Grace sa správal ako keby bola veľmi krehká. Páčilo sa mi to :).

Existovalo tisíc spôsobov, ako jej to povedať, tisíc spôsobov, ako to opísať. 

Štýl písania bol takisto iný. Všetko bolo také tajomné a záhadné. Akcia a šklbanie vlasov takisto nechýbalo. Romantika nechýbala absolútne. Občas tam toho bolo na mňa fakt dosť (myslím že keď to bolo napínavé, alebo dojímavé.) Celkovo bolo z tej knihy cítiť tú silu ich emócii a citov. Krásna kniha, fakt ! Dostala ma !!!
Len mám iba jedinkú námietku.......
Občas som sa tam strácala a nechápala som čo sa deje, to je jediná námietka, inak super !
Dokonca aj koniec nepatrí medzi nepodarky, ale bol napísaný veľmi jemne a s citom. Ich vzťah bol celý taký jemný a nežný. Keďže je u mňa dej na jednotku, štýl písania na jednotku, postavy na jednotku.. asi už viete aké bude hviezdičkové hodnotenie :)...

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Triaška sa u mňa ešte celkom dala, ale pokračovania sa mi už veľmi nepáčili, neprišla som tejto sérii na chuť.. :/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelá recenzia, aj ja som si kúpila v Martinuse rovno všetky tri za 9 eur, no nekúp to :-) Som zvedavá, čo na to poviem ja.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vďaka :) no aj ja premýšľam, že by som to mala rada aj vo svojej zbierke a že by to bola fakt škoda nekúpiť to za tú cenu :)

      Odstrániť