sobota 18. januára 2014

Zavrhnutý (1) / Becca Fitzpatricková

Zavrhnutý

O knihe :
Nora Greyová je svedomitá, chytrá a rozhodne nemá rada riziko. Lenže sa zaľúbi do Patcha a to je jej prvá chyba. Patchova minulosť je totiž všetko, len nie nevinná. A najlepšie, čo kedy urobil, bolo, že sa zaľúbil do Nory. Zoznámili sa na hodine biológie a Nora chce jediné - držať sa od neho čo najďalej. Lenže, ako sa zdá, Patch je vždy o dva kroky napred. Dievčina na sebe cíti jeho pohľad, aj keď Patch nie je nablízku. Cíti jeho prítomnosť, aj keď je v izbe sama. A keď svoje očarenie nedokáže ďalej tajiť, vyjde najavo, kto Patch v skutočnosti je a prečo ju vyhľadal. A za všetkými otázkami, ktoré sa dotýkajú jeho minulosti, si Nora a Patch môžu navzájom položiť len jedinú: "Ako hlboko dokážeš padnúť?"

Moje pocity :
Nora je dcéra akú by chcel každý rodič. V škole sa snaží. Dobre sa učí. Snaží sa obmedziť hocijaké úlety, pretože je pre ňu dôležitá dôvera od mamy (ale na rovinu.. nikto sa nevyhne úletom a prúserom). Na biológii sa musí oddeliť od svojej najlepšej priateľky Vee a sadnúť si k neprístupnému a príťažlivému Patchovi. Od začiatku je na ňom niečo zvláštne. Priam z neho srší "Som problémový chlapec". Dokáže Nora totálne porušiť svoje zásady a poddať sa nebezpečenstvu ? A navyše čo Patch ukrýva ? A kto sú dvaja neznámy Jules a Elliot .. čo majú za lubom ? ....

"Mám tomu rozumieť, že mi zvyšok toho príbehu povieš až vtedy, keď stratíš nervy a zavraždíš ma ?"
"Nemusím stratiť nervy, aby som ťa zabil."

Normálne mám sto chuti nakopať do zadku tento celý systém. Ako preboha môže byť táto kniha takmer všade vypredaná ? Veď je úplne úžasná... presne na takýchto knihách sa zarába!
Ja som chcela túto na meniny, no keďže je všade vypredaná, dostala som Ukradnuté sny. Našťastie naša známa má túto knižku, tak mi ju ochotne požičala. Ocino mi ju doniesol včera večer a dnes večer, už je dočítaná. Od rána sa jej venujem. Inak sa ani nedá ! Hneď ako sa vám dostane do rúk.. nedokážte ju odložiť, až kým nebudete na poslednej strane. Dej sa nevlečie a niesu tam siahodlhé opisy, umierajúce scény a podobne... Všetko je dokonale premyslené a bez hanby môžem Zavrhnutých zaradiť medzi svoje najobľúbenejšie knihy.

"Zdalo sa, že tá rozumná môjho mozgu v tom momente úplne vypla. Vlastne, celkom som ju potlačila. Rukami som mu nenásytne prešla po hrudi a zavesila sa mu okolo krku."

Myslela som že ani nezaspím kvôli tejto knihe. Postavy mi sadli, Noru som si obľúbila a dokázala som sa s ňou zžiť. Patch... bože to škoda rečí ! Jasné že ho milujem. Je to zvláštne, ale zlí chlapci majú u nás báb, vždy nejaký zvláštny kredit. S Patcha priam sršalo "Som problém sám o sebe". Priznávam že ale jednu postavu som si nedokázala obľúbiť, nech som sa snažila akokoľvek.... Vee.. nedokázala som ju mať rada. Bola naivná, jedným slovom sprostá a nepadla mi do oka. No čo už aj to sa stáva...

"Očami sa pritom vpíjal do mojich.  Načo by mi bolo telo, keby som nemal teba ?"

Adrenalína a akcia v knihe nechýbali. Boli situácie kedy som si chcela najradšej vyšklbať vlasy a schovať sa pod paplón. Celá ta atmosféra bola tajuplná a záhadná a mne sa to hlboko vrylo do srdca. Nestáva sa mi to často... Preto keď nad knihou musím premýšľať aj keď ju práve nečítam a viem sa do nej vžiť (keď mám pri čítaní pred očami taký film a cítim sa ako hlavná hrdinka.. ako keby som to prežívala ja).
Tak potom je to premňa kniha s veľkým-K a spisovateľka s veľkým-S.
Romantika mi tam tiež nechýbala. Proste všetko premyslené.

Jediné čo môžem dodať je siahodlhé odporúčanie aby ste si to prečítali a uistenie že vás to nepustí (prečítala som to za jeden deň) :)

Moje hodnotenie :

2 komentáre:

  1. Ja som z tejto série zatiaľ čítala len prvú knihu a tiež sa mi páčila, tak dúfam, že sa dostanem aj k ostatným :)

    OdpovedaťOdstrániť